Най-добрите идеи за начинаещи градинари

Градинар

Когато имате градина или двор към жилището си, това не е само предимство. То е също отговорност. В градината има честа нужда от добра поддръжка, качествено оборудване и не на последно място лични умения, които трябва да притежавате.

Ако искате да бъдете първокласен градинар, макар и любител, ще имате със сигурност нужда от добри и ефикасни съвети, които да ви помогнат в работата в двора.

Ето защо тук предлагаме няколко ефективни стъпки, през които да минете, за да постигнете нужното ниво и гордо да се обявите за начинаещи градинари

  1. Запознайте се с региона, в който живеете

Навярно сте наясно, но има растения, които виреят на точно определено място и никъде другаде. Поради тази причина, преди да сте започнали планирането на засаждане на орехови дръвчета например, проверете дали това е възможно в дадения регион.

Преценете и разположението на градината има ли достатъчно слънце или къщата хвърля сянка през определен период от деня.

Друго важно нещо е да сте наясно и с климата на региона, в който живеете. Така ще бъдете запознати с всички възможности и ограничения на зоната.

  1. Проверете почвата

Ако плановете ви да бъдете градинар са сериозни, със сигурност трябва да проверите типа почва, с която разполагате.

Специални лаборатории биха могли да ви направят пълна картина на всички елементи, които се съдържат в земята, включително киселинност и нива на други химически вещества.

  1. Започнете с лесното

Задължително не рискувайте с трудни за отглеждане растения. Зеленчуците са сред по-лесните култури, които могат да бъдат чудесна тренировка за вас и в същото време да осигурят свеж продукт за консумиране.

Слънчогледът е също сред видовете, които не изискват съществени усилия и познания, като в същото време допринася и за визуалните качества на градината.

  1. Създайте си план

Той включва най-вече проучването за всеки един вид, който искате за засеете в двора си. Трябва да сте наясно с неговите изисквания, умения да оцелява, както и грижи, които ще трябва да се положат за него.

Така ще бъдете наясно дори колко площ ще ви бъде нужна за конкретните видове, както и тяхната оптимална височина.

Така ще избегнете нежеланите проблеми в тази насока.

  1. Записвайте си

Важно е да си водите бележки през цялото време на подготовка, засаждане и отглеждане на растенията в двора си. Така със сигурност ще сте подготвени за техните специфични привички и нужди, на които трябва да реагирате.

По този начин също ще успявате да си напомняте за различни неща, които трябва да се свършат в определено време, както и за методите, с които да си помогнете в конкретния момент.

  1. Поливайте внимателно

Да, водата е живот за растенията, но във всички случаи не е единственото решение на проблемите. Понякога прекаленото поливане би могло дори да бъде сериозна грешка.

Процедурата трябва да се прави на точни периоди от време и те зависят от всяко растение и неговите нужди.

  1. Бъдете постоянни и доста търпеливи

Именно в това се крие успехът, когато искате да имате добре изглеждаща градина край дома си. Може би работата няма да ви отнема цели дни или уикенди, но бъдете сигурни, че редовно трябва да се стараете да поддържате дадено ниво. По този начин резултатите едва ли ще закъснеят много.

Понякога нещата се случват и твърде бавно, но не забравяйте, че това все пак е растение и няма как да се развива за минути пред очите ви. Поддържайте нивото, следете растежа, информирайте се от професионални източници, ако това е нужно, комуникирайте с „колеги градинари“.

Спазвате ли правилата, със сигурност ще постигнете желания ефект добре озеленен двор и красива природа, скътана в задния двор на дома ви.

Препоръчваме ви: