8 най-лесни за отглеждане зеленчуци

8 най-лесни за отглеждане зеленчуци

Нови ли сте в градинарство? Тревожи ли ви това, че засаждането на първите ви растения ще се окаже безплоден труд и надежди на вятъра?

Не се страхувайте, това няма да се случи! Въпреки че няма растение, което да се гледа само, някои растения са идеални за градинари-аматьори, защото изискват минимални усилия от ваша страна.

Кои са осемте най-лесни за отглеждане зеленчуци

Има няколко вида зеленчуци, които ще ви оставят с усещането, че градинарството е детска игра. Ето кои са те:

Моркови

Намерете парцел от двора с хубава почва (или дълбок съд), който е свободен от камъни и достатъчно дълбок, за да се справи с този кореноплоден зеленчук. Скалистата почва може да доведе до изкривени моркови, които, макар и напълно годни за консумация, не са най-естетично приятни за окото. Морковите са готови за прибиране на реколтата, когато техните върхове пробият почвата.

Зелен боб

Има много различни видове боб, но зеленият е един от най-лесните зеленчуци, които могат да се култивират. Той на практика не изисква почти никакви грижи, но за сметка на това е много питателен.

Маруля

Салатата, особено когато е екологично чиста от двора ви, е ненадмината! За щастие, марулята, която е част от една огромна категория растения (зелена салата, спанак и рукола) – е много лесно за отглеждане растение, което расте и се поддържа с почти нулеви усилия.

Краставици

Ако ги оставите, краставиците ще се разпръснат из целия двор, затова осигурете на вашите растения достатъчно пространство, за да се простират корените им на воля Опитайте по-малки разновидности, за да направите своя собствена домашна партида от кисели краставички! Не забравяйте да се въздържате от засаждане на краставици, докато не премине изцяло опасността от замръзване, защото това може да погуби вашата реколта.

Спанак

Спанакът е листен зеленчук със забележително високо съдържание на желязо и е прекрасно допълнение към салати, омлети или пък супи. Можете да го консумирате непрекъснато, без да ви тревожи, че ще прекалите с него. Когато го събирате, гледайте да късате по едрите или средни листа за да насърчите неговия растеж. Това растение на практика се отглежда почти само, без да изисква някаква допълнителна грижа от ваша страна.

Домати

С малко вода и много слънце, веднъж израсналото доматено растение ще дава плодове през цялото лято. То няма да изисква никакви по-особени грижи, а плодовете, които ражда, ще ви радват на трапезата всеки ден с приятни си вкус и аромат. Доматите са изключително богати на хранителни вещества и спокойно може да се каже, че нищо не може да надмине вкуса на прясно приготвена салата от домашно отгледани домати.

Репички

Репичките са идеални за начинаещи градинари, които нямат никакъв опит в отглеждането на зеленчуци. Засадете семената директно в градината в началото на пролетта или есента, за да добавите от лютите кореноплодни към любимите си салати само след няколко седмици.

Камби

Подобно на доматите, камбите са широко разпространено растение в нашата страна. Те се отглеждат много лесно, не изискват никакви по-специални грижи и могат да се добавят към различни салати и ястия. Те правят хрупкава всяка една салата, към която бъдат добавени, а да не говорим за това, че прибавят цвят и чувствително обогатяват вида на трапезата. Жълти, червени или зелени, те правят масата да изглежда пищна и покрита с изобилие.

Препоръчваме ви: