5 закона при поливане

съвети при поливането

Все повече хора се сдобиват с крайградски градинки, парчета земя, които решават да обработят с някакви култури или цветя. Това е прекрасно заради релакса, който ни носи времето, прекарано на подобно извънградско място през уикенда.

За хубавата, цветна и хващаща окото градина, обаче, трябват старателни и редовни грижи. Няма труд – няма почивка, така че захващайте се да четете петте правила, важността на които бих сравнил с тази на законите.

 

Съвет #1: Поддържайте еднакво ниво на влажност. Винаги!

Не важно всеки път да поливате до напълване на саксията или до наводняване на коритото на растението. Това дори е противопоказно и можете да удавите растението, затова не рискувайте.

По-скоро направете няколко тигела от единия край на вадичката до другия. Така ще бъдете сигурни, че водата е обхванала всички корени и то равномерно.

 

Съвет #2: Не поливайте всеки ден, но поливайте със старание

„Еее, забравих да полея цветята тази седмица!“ – рече тя и напълни цветното легло. Не се лъжете, когато ви съветват да поливате с литри вода нарядко.

Да, не е хубаво да се полива прекалено често, но през три-четири дни (1-2 поливни сесии седмично) би било напълно достатъчно и за най-претенциозните цветя.

 

Съвет #3: Старайте се да поливате рано сутрин или късно вечер

„Не, не става по обяд!“, „Не, и следобед не става…“, „Как да ти обясня, че е хубаво, когато е свежо?“…

Да, най-вероятно водите подобни монолози в главата си, но наистина положете старание да поливате в определени интервали от време своите цветя. Така ще научите растенията, че водната дажба идва сравнително по едно и също време.

Късно вечер или много рано сутрин са най-точните времеви интервали, в които можете да свършите тази работа. Идеята на това правило е, че когато поливате охладена почва вечер или през нощта, тогава се изпарява по-малко вода, отколкото би се изпарила през средните части на деня.

Така цветенцата ще успеят да изпият достатъчно преди припекът да е изпарил тяхната вода.

 

Съвет #4: Не мокрете листата!

Да, знаем, че ви се струва полезно, но нещата не стоят точно така. Истината е, че мокрите листа почти винаги се превръщат в болни такива.

Най-уязвими мокрите листенца са през нощта, когато по тях могат да се развият болести. Ако жаркото слънце завари листата мокри, то по тях ще се образуват следи от изгаряне.

 

Съвет #5: Пестете вода

Приятно е да си поливаме цветята и така да усещаме, че полагаме грижа, но се замислете, че в някои страни чистата питейна вода е лукс за населението на съответните места. Надяваме се това да ви накара да се замислите, че има автоматични напоителни системи, които разпръскват точно толкова, колкото е необходимо.

Преосмислете приоритетите на природата и бъдете част от промяната!

Препоръчваме ви: