5 неща които трябва да имате предвид ако искате куче

Сладко кученце вкъщи

Сериозен проблем в България, а и в развитите страни от Европа и Северна Америка е изоставянето на кучета. Не са малко хората, които първоначално изпитват огромно желание, но съвсем скоро осъзнават, че това начинание е истинско предизвикателство, с което те не рядко не могат да се справят.

Проблемът достига до толкова големи мащаби, че на практика се подемат масови кампании, които имат за цел да запознаят и информират хората, което от своя страна има за цел да предотврати бъдещи изненади, които те не са очаквали.

5 неща за които трябва да сте готови

Има много деликатни моменти в отглеждането на куче, но най-важните сме изброили един под друг в следващите редове. Силно се надяваме да ви запознаем по-отблизо с това какво означава да гледаш домашен любимец и да сведем до минимум вероятността да се откажете от него.

1. Сънят се променя завинаги

Хората с куче ще ви потвърдят това, достатъчно е само да попитате първия срещнат човек на улицата. Кучетата стават много рано, най-често при изгрев. Те могат да имат различни навици, точно както и ние хората.

Едни се събуждат за сутрешна разходка в 4, други в 6, а поспаланковците могат да се излежават до 7 или 8 (в най-редкия случай). Ако вашият любимец е от последните, имате голям късмет.

И забравете за това, че ще се приберете и ще си легнете. След разходката се мият лапите, слага се закуска, вода и други. Кучета става много активно, иска игра и внимание, а денят за вас започва да тече и е някак не на място да се шмугнете отново под завивките.

2. Шумът е част от ежедневието

Няма как да се избегне това. Дори и най-тихото куче, което никога не лае, ще иска да подскача, тропа и играе у дома. Ако съседите под вас не са по-разбрани и търпеливи, най-вероятно няма да се разминете без забележка.

И ако имате едно или две деца, хората са някак малко по-търпеливи (все пак кой не е минал през същото?!). В същото време, малцина си затварят очите когато отглеждате куче, а дори и най-слабите шумове могат да са повод за отправени към вас забележки.

Лаенето дори няма смисъл да се споменава. Повечето кучета имат моменти, в които лая, дори и ако като цяло това не им е присъщо. По правило, това са социални животни, които не обичат да стоят сами и понасят много трудно оставането сами у дома докато сте на работа.

3. Миризмата трудно се контролира

По същество козината на кучетата отделя миризма, която се усеща от всеки, който влезе във вашия дом.  Дори и ако животното е добре изкъпано и съвсем чисто, то си мирише и тази миризма се поема от меката мебел, като дивани, кресла и други подобни.

Всеки посетител във вашия дом ще потвърди, че усеща присъствието на животното, без значение от усилията, които полагате в тази насока. Да не споменаваме, че кучетата имат навика да се търкат в стените, което води до поява на черти на височината на неговото тяло. Това налага редовно почистване и често пребоядисване.

4. Разходът на средства нараства

Трябва да сте готови за чувствителна разлика в разходите, които правите на месечна база. Кучешката храна трябва да е по-специална, а не най-евтината, но това не е всичко.

Трябва да се правят имунизации, да се обезпаразитява животното (важно и за вас, и за кучето), да се купуват играчки, креватчета, наградки за изпълнените команди, каишки и много други.

5. Времето не достига

Имайте предвид, че кучето си иска своето и от гледна точка на време. Няма как да го нахраните и да го оставите да си стои само у дома цял ден. Животното иска игра, да го погалите да повървите с него и какво ли още не.

Имайте предвид, че вие сте целия му свят, така че трябва да сте готови да му заделяте много време всеки ден. Излизанията на разходка вече ще включват и кучето, разходките ще са на места, където е удачно за него, а пътуванията ще съобразявате с това дали някой може да го гледа или не.

Препоръчваме ви: