Жълти плочки за баня – предимства и недостатъци

Топдом - жълти плочки за баня, въздействие

Всички свързваме жълтото със слънчевите лъчи и с лукса на сияещото злато, затова банята, направена в този ярък оттенък, дарява топлина и позитивна нагласа, дори в най-мрачните дни. Слабо осветеното помещение еднозначно се преобразява, ако в неговото ще присъстват взривните цветове на ярката слънчева светлина. Какво по-добро от жълти плочки за баня?

Може успешно да акцентира вниманието върху аксесоарите, да направи банята визуално по-топла и придава на най-скучния интериор уникален стил.

Особености

Често в банята няма прозорци, затова в тях липсва слънчева светлина. Палитрата на жълтото с лекота отстранява този недостатък и изпълва пространството с превъзходна светлина.

Мозайката от жълт фаянс – това е избор на истинските професионалисти в дизайна. Този прийом помага за добавяне на позитив във всеки интериор, тъй като потокът от слънчеви лъчи ще ви подари добро настроение за цял ден.

Съществуват множество идеи за декор на банята, но най-често се делят на 3 основни категории.

  • Матов жълт фаянс в съчетание с други ярки тонове внася в дизайна нотки на адреналин и е подходящ за оформяне на съвременни и детски бани.
  • Гланцови златисти плочки – кардинално преобразяват и украсяват банята, като добавят особен блясък и лукс. Този дизайн е подходящ както за класически, така и за съвременни варианти на интериора.
  • Натурални природни нюанси на керамичните покрития с елементи от жълт цвят създават атмосфера на екостил и визуално увеличават пространството на стаята. Например, белите плочки на стената могат да бъдат с елементи на жълт нюанс. Този прийом добавя лъч светлина и топлина в дизайна на бяла вана;

Предимства и недостатъци

Основните предимства на жълтите плочки в банята:

  • Повдигат настроението и зареждат с положителни емоции;
  • Смекчават възприемането на тъмните тонове в интериора;
  • Придават яркост на помещенията с бяла палитра;
  • Правят дизайна по-уникален;
  • Хармонично се съчетават с много нюанси;
  • Добавят завършеност на декора на интериора;

Въпреки множеството предимства, яркият жълт оттенък има своеобразни отрицателни страни, които могат да се коригират с правилен дизайнерски подход в съвременния декор на банята.

Помещението с жълта палитра съвсем не трябва да бъде изпълнено само с една палитра. Жълтият цвят има склонност към доминиране.

Така може да се получи обратен ефект, когато всички елементи се сливат в едно цяло и изглеждат изключително непривлекателно.

Изобилието от жълт цвят води до пренасищане и умора

Продължителният престой в такова помещение може да се свързва с усещане на палещо слънце, от лъчите на които искаме по-скоро да се скрием.

За да избегнем раздразнението от прекалено ослепяващ оттенък, следва да добавим задължително други топли и студени тонове и да се използва хармонична комбинация от различни цветове.

Препоръчваме ви: