От значение ли са пердетата вкъщи

пердета вкъщи

Всеки дом има свой чар, от който не може да се лиши за нищо на света. Предложенията, идващи от приятели, за това какво е време да сменим, какво трябва да добавим или кое да изчезне са ценни, но понякога идват в повече.

Обикновено всички се заглеждат по стените, по полилеите, по покривката или холната гарнитура. Защо никой, обаче, не поглежда към пердетата?

Този въпрос мъчи екипа ни и решихме да дадем отговор на всички онези от вас, които са почитатели на чистите, поддържани и добре подбрани пердета вкъщи. Е, поздравления, читатели, не сте сами!

 

Каква е разликата между перде и завеса?

Още в основите на театралното изкуство (знаем, че може би започваме отдалеч) се е зародила идеята за покриване на пространството зад сцената. Така е бил осигурен комфорт от наличие на лично пространство на актьорите и по този начин те са можели да се преобличат и подготвят на спокойствие.

Постепенно през годините на човешка еволюция и развитие, завесите бавно са били прехвърлени в ежедневния бит и култура на хората. В стар Египет богатите фамилии са смятали хубавите завеси за наличие на висок стандарт в дома, а в Рим завесите са били използвани и в шатрите на армията.

Днес нито само най-богатите фамилии, нито само войниците използват завеси. Те красят дома ни и ограничават външните погледи в личните помещения.

Днес е напълно нормално да разполагаме със завеси. Кое обаче различава завесата от пердето.

По българските ширини ще срещнете много езикови интерпретации на двете думи, но главната разлика идва от това, че през пердето може да се вижда – т.е. най-често то се слага просто за украса. Завесите се слагат за да ограничават пътя на светлината или някои хора ги сравняват с ефекта на щорите.

 

На въпроса за пердето

Трудно ли е човек да избере перде и изобщо защо ни е перде след като хем се вижда през него, хем няма ясна цел защо да го сложим? Всъщност, пердето е най-добър приятел на уюта и елегантността на помещението.

Спомняте ли си всички онези интересни исторически филми, в които красивата принцеса страда от липсата на своя смел възлюбен? Най-честата сцена там е как момичето става, протяга ръце и вдига завесите и пуска светлината отвън в стаята си, като по пътя светлинният поток се пречупва през грижливо ушитите пердета.

Та, отговорът е, че пердетата носят истинска красота и изисканост и липсата им ще превърне домът ни в красива принцеса без своя завършек – другата половинка, без която е празна и мрачна, някак опустяла. Преосмислете дали все още не са ви нужни пердета.

Поне в хола, поне в спалнята… абе, навсякъде!

Препоръчваме ви: