Недостатъци от отглеждането на куче (или друго животно)

Недостатъци от отглеждането на куче (или друго животно)

Отглеждането на домашно животно е съпроводено с редица предизвикателства, за които трябва да сте готови, не само психически, но и физически, както и в материален план.

Отговорностите идват една след друга, а човек се замисля за тях едва когато вече му се наложи да се съобразява с милион неща и се окаже, че не е в състояние да “огрее” навсякъде.

Недостатъци при отглеждането на животни

Заедно с предимствата, домашните животни определено могат да ви донесат и доста отрицателни емоции. Ето кои са основните недостатъци от отглеждането им:

Отговорност

Един от основните недостатъци от вземането на домашен любимец е незабавното увеличаване на отговорностите, които имате. Точно като едно малко дете, домашните любимци разчитат на вас за абсолютно всичко.

И не е само това. Ако те още не са обучени, няма да разберат по никакъв начин гнева ви, в случай, че направят нещо нередно. Ако сте човек с претоварен режим на живот и се съмнявате в способността на децата ви да поемат тази отговорност, един малък домашен любимец, като хамстер например, може да е по-добър избор за вас.

Алергии

Друг недостатък на домашните любимци у дома са алергиите. Особено, ако не знаете от какво точно сте алергични, вземането на котка или куче вкъщи може да доведе до неочаквани проблеми.

Имайте предвид, че алергиите се влошават всеки път, когато сте изложени на алергените, поради което прекарването на ограничено време в компанията на животните в миналото не е убедително доказателство, че не сте алергични към тях сега.

Ако не сте сигурни дали имате алергия към животни, най-добре е първо да вземете домашното животно на свой приятел за няколко дни и чак след това да прецените дали искате да се грижите за свое.

Възможни опасности

Друго важно нещо, за което да помислите при вземане на домашен любимец е дали въпросното животно носи някакви опасности и рискове за живота ви и за здравето на семейството ви.

Домашният любимец може да изглежда като чудесно допълнение за семейства с малки деца, но една голяма порода куче например, ще изисква допълнително внимание и обучение, за да се уверите, че е безопасно то да се навърта около вашите малки децата.

По същия начин, някои агресивните видове змии или териториални домашни любимци обикновено не са най-доброто допълнение, особено ако имате деца. Важно е да помислите за всичко това предварително.

Разходи

За съжаление, това е още един недостатък на домашните любимци и както много други неща, това е необходимо зло. Точно както хората, животните трябва да бъдат здрави за да са щастливи.

Преди да вземете домашен любимец, помислете за средната годишна цена, която ще трябва да заплащате за ваксини, лекарства и други подобни, които ветеринарният лекар ще иска да бъдат заплатени от вас.

Котките и кучетата например изискват няколко различни ваксини още през първата година от живота си, както и превантивни прегледи и лечение от различни проблеми през целия си живот.

Освен това, домашни любимци, които се извеждат навън, са по-податливи на инфекции, наранявания и нападения от вредители, които изискват ветеринарна помощ.

Дори ако вашият питомец никога не е имал сериозен проблем, всяко животно ще изисква от вас да поемете разходите по основна ветеринарна помощ и профилактична грижа, така че да има здравословен и пълноценен живот.

Почистване на изпражнения

Без значение от това какъв домашен любимец сте избрали, почистването на изпражненията е един от най-неприятните моменти. Независимо дали става дума за куче, което върши работата си навън или котка, която се облекчава в леген, ще бъдете задължени да почистите след тях. Уверете се, че имате здрави нерви и стомах, особено когато става въпрос за премахване на изпражнения от диария.

Разстройство на досегашния график

И накрая, не забравяйте, че вземането на домашен любимец означава, че понякога ще бъдете под влиянието не на своя, а на техния график. Котките, например, са естествено нощни животни и вероятно ще преминават от време на време през вас докато се опитвате да спите.

Също така, кучета, птици и някои по-нестандартни екзотични животни понякога ще усещат нуждата да вдигнат олелия точно в полунощ. Бъдете готови да се изправите пред тези предизвикателства когато решите, че е време да си вземете домашен любимец и така ще ви бъде по-лесно да се справите.

Препоръчваме ви: