Кои са най-подходящите подови настилки за кухня

Какви настилки да използваме в кухнята

Дизайнерските умения не са даденост на всеки човек. Нормално е да срещате известни затруднения, когато сте се заели с трудната мисия за обзавеждането на жилището си.

Отстрани би могло да изглежда лесно, също както обикновена „разходка в парка“, но във всички случаи една такава дейност изисква от всички заели се с нея внимание, усърдие, време и финансови средства. Именно тези фактори правят избирането на подовата настилка в кухнята достатъчно важна, за да не се получават никакви грешки.

На практика, единственият и най-важен въпрос е от какъв материал да бъде тази част от обзавеждането и какви ще бъдат последиците, положителните и отрицателните резултати от избора ви.

За да сте уверени, че сте направили правилния избор, задължително трябва да премислите няколко важни неща, преди да сте се запътили към специализираните магазини.

Какви подови настилки за кухнята да изберем

При планиране използването на конкретна настилка за кухнята, то е добре да сте наясно със следните неща:

  • Какъв размер е помещението и има ли неравности;
  • Колко време можете да отделяте за почиствате;
  • Имате ли малки деца;
  • Имате ли домашни любимци, които биха цапали и повреждали безразборно избраната настилка;
  • Визуалните качества на пода;
  • Цената, разбира се.

Не трябва да забравяме и факта, че пазарът всъщност не е до такава степен развит и на разположение едва ли бихте могли да имате 20 различни варианта.

По-скоро те могат да бъдат сведени до няколко разумни избора, които да ви послужат като ориентир, когато избирате. Важно е да се вслушате не само в собствените си планове и желания, но и в съвета на професионалистите в тази сфера.

Ето и най-подходящите подови настилки за кухнята:

1. Теракот

Станал популярен още в началото на 90-те години като удобен начин за обзавеждане на кухненското пространство, теракотът е едно от най-честите и използвани решения за това помещение. Предимствата му са че се почиства изключително лесно и бързо. Дори да разлеете чаша червено вино, проблемът се решава доста бързо, с помощта на гъба, парцал или хартиени салфетки. Само няколко забърсвания и сякаш нищо не се е случвало.

От друга страна, този тип оборудване е доста „студен“ начин, с който да облицоваме пода. Причината е самата характеристика на материала, от който са изработени на плочките.

Единственият вариант да избегнете този проблем е да поставите под тях подово отопление, което би могло да ви коства доста средства, макар че е доста удобен начин да отоплявате стаята. Друг недостатък е моментът на сцеплението. За да не се хлъзгате, задължително трябва да сте обули краката си в пантофи със специална подметка.

2. Гранитогрес

Друг подобен начин да поставим „здрави основи“ върху пода си е като използваме плочи от гранитогрес. Често те имат доста добър и изискан вид. Умеят да създават впечатление.

Лесни са за поддръжка и има модели, които предпазват от хлъзгане, а някои специални покрития пречат на разлетите мазнини да попиват в твърдата иначе структура. Материалът е достатъчно здрав, заради което в повечето случаи, ако изпуснете нещо стъклено върху него, то се чупи.

Също като теракота, гранитогресът е доста студен материал и може би ще се наложи да поставите подово отопление, ако температурата в кухнята ви е важен фактор.

3. Ламинат

Това покритие е сравнително свежо и придава доста отличаващ се вид на настилката в кухненското помещение. Видовете, цветовете и моделите могат да бъдат меко казано стотици и това до голяма степен прави избора ви доста ефективен и практичен, тъй като може да изберете най-добрия, който да пасва на останалия интериор в помещението.

Ламинатът е доста издръжлив на механични натоварвания. Ето защо изпусната чаша, чиния, тиган или друго кухненско пособие не биха могли да му навредят особено много. В търговската мрежа вече могат да се намерят и такива, които са водоустойчиви, което е още един допълнителен бонус и причина да изберете този тип облицовка за подовата площ.

Новите модели поемат и достатъчно количество натоварване, което позволява поставянето дори на тежки уреди върху тях, без да се притеснявате, че ще останат незаличими следи. Почистването е също доста лесно. Нужна е прахосмукачка, както и влажен парцал и препарат за по-упоритите замърсявания.

4. Линолеум

Така добре познатия ни от миналото (а и от настоящето) балатум (макар и да имат доста съществени разлики в състава между двата материала) не е тотално забравен, на фона на новите типове подови настилки. Това е сравнително мека такава, която може да бъде намерена в различни окраски, цветове и визуални имитации, които могат да послужат положително за определен тип интериори.

Почистването на линолеума е доста лесно. Прахосмукачка, препарат, парцал и сте готови. Той е изключително достъпен, както и подходящ за кухненското помещение.

Каквото и да изпуснете върху него, няма нужда да се притеснявате. Устойчивостта му се дължи на материалите, които го съставят и го правят силно резистентен на надраскване, удар и износване. Той е мек и удобен за ходене за цялото семейство и се поставя сравнително лесно.

Негов минус е, че не е едно от най-изисканите решения, които можете да вземете за интериора на тази част от дома си.

Каквото и да изберете, бъдете сигурни, че трябва да бъдете максимално концентрирани в селекцията си и най-важното – мислете напред във времето.

Подовата настилка в кухнята категорично не е нещо, което ще подменяте на всеки две години. Идеята ѝ е да предостави комфорт на цялото семейство за максимално дълго време и да може да издържа на всички натоварвания, пред които ще я изправите. Също така трябва да отговаря и на визуалните ви представи за уют и красота.

Препоръчваме ви: