Как да се грижим за хамстер

Как да се грижим за хамстер

Денят, в който вашият хамстер пристига у дома, трябва да бъде един малък празник за четирикракото създание. За да бъдете подготвени, вие трябва да познавате животинчето малко по-добре, така че да се чувства то приятно и комфортно. Ето как да се подготвите за него.

Какъв трябва да е домът на хамстера

Хамстерът се нуждае от сравнително малко пространство за живеене. Той може да се отглежда в по-голяма купа, в аквариум или в клетка, като е добре вътре да има кът за хранене и нещо, с което животинчето да се забавлява. Помислете за някакви играчки, за тунели, в които да се крие и играе.

Това може да е някакво дърво, на което да се катери, тръба или пък колело, каквото сме свикнали да гледаме по телевизията. Там малкият гризач ще може да изгори огромното количество енергия, която притежава.

Важно е да му подготвите кът, в който да се храни. Там трябва да има поилка и хранилка, които да отделят толкова храна и вода, колкото животинчето е изконсумирало преди това. Специалистите препоръчват животното да не се храни в същия ъгъл, в който спи.

Има и още нещо – гледайте да бъде винаги чисто. Не оставяйте изпражнения или остатъци от храна, събирайте ги старателно, след което ги изхвърляйте на боклука. Нека животното винаги бъде на чисто и добре поддържано място за да се чувства добре там.

Материал и изработка на клетката

Много е важно домът на хамстера да е направен от материал, който животното няма да сдъвче. Това може да е стъкло, метал или нещо подобно, но в никакъв случай не го оставяйте да живее в дървена клетка. Скоро ще я пригрезе и ще излезе навън. Вместо това, дървото използвайте за игра или поставете дървени стърготини вътре. Подходящо е да се сложи и настилка от настъргана рециклирана хартия. Важно е настилката да е винаги мека и да подсигурява възможности за ровичкане и търкаляне и игри във всеки един момент, защото само така животното ще се чувства добре.

Хранене

Трябва да храните своя хамстер всеки ден. Животното ще изяде колкото може, а останалото ще се опита да постави в бузите. Важно е да сте сигурни, че той няма да преяде. Това е деликатно животно, което лесно може да получи здравословни проблеми при неправилно хранене.

Подходящо е да му давате дребни парченца нарязани зеленчуци. В списъка на най-консумираните са зеле, моркови и тиквички, но това далеч не изчерпва целия асортимент от възможности. Животното е изцяло на вегетарианска диета, тъй като не може да консумира продукти от животински произход.

Що се отнася до водата, хамстерът ще ѝ се наслаждава много, така че старайте се да го подсигурявате с достатъчно течности за да бъде хидратиран. Също както и хората, нуждата от вода нараства когато животното е изложено на по-високи температури.

Колко дълго живеят

Хамстерите не са дълголетни създания. Тяхната продължителност на живот е много по-кратка от тази, която се наблюдава при кучетата и котките. Въпреки това, при подходящи грижи, може да се очаква те да доживеят до две години, което за гризач не е много малко.