Плюсове и минуси на гипсокартона

Кои са плюсовете и минусите на гипсокартона

Преди да предприемат даден ремонт, много хора си задават въпроса дали и защо да предпочетат гипсокартон пред обичайната замазка.

Кое е по-доброто решение, ще разгледаме днес, като ще се спрем по-детайлно на гипсокартона, за да ви докажем, че може би привържениците на замазката грешат.

Първо, нека разберем що е то гипсокартон. Това е строителен материал, който се състои от картонени листове и вътрешен слой твърд гипс.

В някои ситуации, той се използва и като подово покритие, както и за изграждане на вътрешни стени между стаи в жилището.

В последно време на пазара излизат и влагоустойчиви гипсокартони, което много разширява приложимостта му в строителството и ремонтните дейности.

Плюсове на гипсокартона пред замазката

Предимствата на картонения материал е това, че при неговото слагане в дадено помещение, нивото на замърсяване е намалено многократно.

Това е така, защото за разлика от замазката, която изисква предварително овлажняване, гипсокартонът няма подобни нужди.

Всеки може да го постави, наистина всеки. Дори хората без особено големи познания в строителството биха могли да си поставят напълно сами гипсокартон където и да е.

Допринася за здравословното дишане на стените в помещението, тъй като този материал има свойството да поема влага.

Замазката няма тази способност и това предразполага за развитието на гъбички в стаята.

Минуси на картонените листи

Смятаният за най-голям и непреодолим недостатък на гипсокартона, това е отнемането на полезната площ в помещението.

Причината за това е, че материалът се крепи с метална решетка, която всъщност прави отнемането на това ценно пространство факт.

Съветваме ви, ако правите ремонт в и без това малко помещение като миниатюрна спалня, то премислете отново дали не е по-добре да заложите на добрата стара замазка.

А сега ще ви насочим и към още един добре известен недостатък.

Времето, което отнема изпълнението по поставяне на гипсокартон е доста голямо. Това се обяснява лесно, ако погледнем към всеки един етап от ремонтната дейност.

Първата стъпка е обшивката на стените, която веднага е следвана от шпакловка, а най-накрая идва ред и на нанасянето на закрепващ слой.

Няколко думи и за замазката

Ако трябва да изправим тези два метода в директен сблъсък на качествата им, то двубоят би изглеждал така.

Предимствата и на двете са в това, че ако е направено професионално, то вие ще имате добър резултат, на който ще се радвате дълго време след ремонта.

Дълготрайността на замазката (минимум 20 години) се смята като нейно основно преимущество. Това е така, защото резултатът е главно здравина и надеждност.

При гипсокартона ние нямаме тази здравина, защото не забравяйте, че зад стената имаме кухо пространство.

В стаи с гипсокартон трябва да сме изключително внимателни, за да не ударим силно стената и в нея да се появи дупка.

Недостатък на замазката е мръсотията при ремонтните дейности и дългото време на полагане.

Друго нейно лошо качество е, че грешките при изпълнението ѝ не се забелязват веднага и не можем да сигнализираме за проблем.

Препоръчваме ви: