Кухнята – нещо повече от място за ядене

Трябва ли кухнята да бъде повече от просто място за хранене

Всички помним онези реклами на известната черно-карамелена безалкохолна напитка с червен етикет и техните внушения.

Слоганът „Отвори път на щастието“ винаги излизаше на преден план докато големи семейства вечерят и се смеят с широки усмивки около трапезата.

„Хубави съботни вечери!“ – мислим си ние докато седим и преживяме поръчаното китайско сами пред телевизора.

Рязко се сещаме, че бутилката до нас съдържа същото това безалкохолно, което е на рекламата, а на червения етикет също пише: „Отвори път на щастието!“.

Изводът е, че не сме толкова различни – нещо ни свързва. Е, познайте какво е то.

Кухнята

Отговорът на въпроса ми е в подзаглавието, но не го приемайте толкова буквално. Днес няма да говорим просто за някаква си кухня или причините, поради които да си боядисаме шкафчетата в опреден цвят.

Днес ще обсъдим темата за това какво всъщност ни носи кухнята като усещане. С какво я свързваме, за какво си мислим, когато сме в нея.

Много информация още от началото, но ще започна по реда на гореизброените. Кухнята обикновено трябва да е подредено помещение, така че и текстът ми ще бъде с правилна подредба.

„Да сложим фактите на масата“

Това е най-съкровеното място в един дом след спалнята. В кухнята човекът или семейството, обитаващи жилището, се хранят и там е мястото, на което се случва цялата магия, наречена общуване.

Защо магия, а не просто ядене? Както помним в рекламите, за които говорихме в началото, семейството винаги е усмихнато на масата.

Когато някой не е в настроение и е мрачен на вечеря, то това сочи, че денят му не е минал по план и е имало неприятна изненада в непредвидена случка.

Задачата на семейството е да изслуша и да даде адекватен отговор на проблема, а ако е възможно – дори съвет.

Още в зората на човечеството, дори първите хора са имали обособени места или ъгълчета в пещери и паланки, които са били определени за племенни сбирки и вечери.

Т.е. в нас като хора, е дълбоко заровено да търсим точно онова място, под което няма скрити неща, а има само споделяне, изслушване и разговори, водещи до доброто на всички в племето или семейството.

Неслучайно, в американските филми строгият баща винаги дава житейски съвети на своите непослушни синове именно на масата в присъствието на домакинята, която я е оправила, за да може семейството да хапне.

Приготвянето на масата също е важна част от процеса на вечерянето и то влиза в много от празничните традиции по света.

Замисляли ли сте се, че обикновено точно над масата има осветително тяло? Това е така не само, за да е светло над храната, а да може лицата на всички да са открити и всеки да може да влезе в ясен очен и вербален контакт с другите, както и те с него.

Препоръчваме ви: