Каква подова настилка да изберем

Каква подова настилка да изберем

Много трудно е решението каква подова настилка да изберем за дома си. Това е нещо, което изисква доста размисли и разглеждане на положението от различни страни. Дали искате да постигнете един ефект или друг, колко сте готови да похарчите, искате ли домът ви да е много модерен или по-скоро уютен -всичко това определя и крайния избор, който ще направим.

1. Твърда дървесина

В зависимост от типа твърда дървесина, която искате да поставите, цената може да варира в широки граници. Поставянето на качествен паркет или дюшеме може да ви струва хиляди, особено ако наемете по-опитен специалист, който да изпипа всичко в детайли.

Предимства

Красив и естествен външен вид е първото, което се забелязва при подовите настилки от естествено дърво. Те могат да се поддържат с минимум усилия, а след време могат да се изциклят и да се върнат към нов живот. Отопляването на помещението през зимните месеци е съответно много по-лесно и икономично, тъй като дървото задържа топлина.

Недостатъци

Основен недостатък е високата цена и необходимостта да се постави от добър специалист. Освен това, има и още един минус – това е доста високата чувствителност към вода и други течности. Едно погрешно движение може да доведе до разливане на вода върху дървения под, а това може да се окаже фатално за неговата красота и блясък.

2. Плочка

Плочките са сред най-популярните подови настилки. Те се използват главно за бани и кухни, но също така не рядко се поставят и в спални или дневни стаи, както и в коридора.

Предимства

Предимствата се изразяват в дълъг живот, лесно почистване и поддържане на отлична хигиена с минимални усилия.

Недостатък

Недостатък е по-високата цена за материал, трудното и скъпо поставяне и по-студеният външен вид, който придават.

3. Ламинат

Ламинираните подови настилки към момента са най-популярните на българския пазар. Те представляват най-бързия и лесен начин едно жилище да се вкара в прилични норми, независимо дали става дума за живеене или за отдаване под наем.

Предимства

Предимство е добрият външен вид, лесното поставяне и след това лесната подмяна. На лице е голямо разнообразие от цветове и шарки.

Недостатъци

Лесно се издрасква и изисква да се ползва много внимателно. Често след десет години ползване по повърхността се появяват дефекти, които налагат да се подмени, тъй като няма опция за ремонтиране. Единствената възможност е да се подмени поне частично.

4. Килим

Килимът е една от класиките при подовите настилки. Той създава атмосфера в помещенията, в които бъде поставен, а разнообразието е просто безкрайно. Той може да бъде изключително скъп, но се предлагат и решения на по-ниска цена.

Предимства

Предимствата на килимите е, че са много приятни за ходене, особено ако имате навика да стъпвате по пода боси. Гъвкавите цени също са голям плюс.

Недостатъци

Основен недостатък на килимите е, че се поддържат трудно. Те насъбират много прах и мръсотия, а самата тъкан се превръща в убежище за акари. Това не е добре в случай, че в жилището живеят по-чувствителни хора с алергии или астматични заболявания.

5. Винил

Винилът може да струва малко повече, особено имайки предвид, че е от скоро популярен на родния пазар. Няколко стотин лева пък (цената варира много в зависимост от фирмата) може да ви излезе поставянето му. Той е много приятен на допир и предлага разнообразие от цветове, с каквито малко подови настилки могат да се похвалят.

Предимства

Подобно на килим, винилът е тих при стъпване и приятен за краката.

Недостатъци

Цената на този продукт и неговото поставяне може да бъде малко по-висока

Препоръчваме ви: