Как да се справим с неприятната миризма от обувките

Топдом - лоша миризма, обувки, аромат

Веднага щом забележите, че след носене на определени обувки от тях се появява неприятна миризма, трябва да вземете спешни мерки. Това може да е миризма на пот, която най-често се появява в обувки от изкуствени материали. За да не се червим пред гости или във всякакви ситуации, когато трябва да се събуваме, трябва да се справим с лошата миризма.

Колкото и да е странно, краката не се потят толкова през лятото, когато обикновено сме по чехли или с отворени обувки, а при по-хладно време.

Затворените обувки, които носим през целия ден, създават предпоставки за поява на лоша миризма. Втората причина е качеството на чорапите.

Жените често забелязват, че след носене на изкуствени чорапи или чорапогащи се появява миризма на пот.

Това се обуславя от факта, че при носене на синтетични материали кожата не диша и води до непрекъснато повишаване на отделянето на пот.

Защо се появява специфична неприятна миризма?

Не можем да се избавим от проблема, без да изясним причината за него. Неприятният аромат появил се в нов чифт обувки, се предизвиква от развиващите се бактерии.

Влажната среда е благоприятна за жизнената им дейност. Втората причина е заболяване, предизвикано от гъбични инфекции.

Това могат да са гъбички на нокътната пластина или микоза на стъпалата. В този случай е необходимо местно или комплексно лечение. Без него няма да можем да се избавим от проблема:

Повишеното отделяне на пот на краката се предизвиква:

  • Носене на чорапи или чорапогащи, които не пропускат въздух;
  • Индивидуални особености на организма – в тийнейджърска възраст потоотделянето е повишено;
  • Неправилна грижа за обувките;
  • Обувки от изкуствени материали;

Обувките не трябва да са влажни. Ако почувствате, че краката ви са се изпотили силно, след връщане у дома задължително ги подсушете, за да не се появи миризма на плесен.

Това трябва да се прави след разходки в дъждовно време. Бактериите бързо се развиват на тъмно и влажно.

Профилактични мерки

Голямо количество пот поемат стелките. Именно те са източник на лоша миризма. Желателно е стелката да не е прикрепена към подметката, и лесно да се може да се извади.

Препоръчително е да се перат не по-рядко от 4 месеца. А ако сте почувствали нотка отвратителен аромат, трябва да се изпере незабавно.

Борба с лошата миризма на обувките

Обикновено средствата от аптеката не помагат, тъй като те само замаскират неприятната миризма, в резултат на което се получава гърмяща смес с още по-лоша миризма.

Най-ефективните средства са:

  • Сода бикарбонат;
  • Активен въглен;
  • Кислородна вода;
  • Масло от чаено дърво;
  • Оцет;
Препоръчваме ви: