Как да намалим сметката за ток – 8 хитри трика

Как да намалим сметката за ток

Поддръжката на дома е категорично специална процедура, която изисква не само усилия, но и известно количество финансови средства. Парите, които изразходваме, за да имаме чисто, подредено, защитено и съвременно жилище приемаме за задължение. Поради тази причина смятаме, че не бихме могли да намалим разходите си по това перо, без да навредим на качеството си на живот.

Това не е особено вярно. Електричеството например, е един от основните причинители на високи сметки, особено през зимния сезон, когато е нужно отопление на помещенията. С наличието на климатични устройства, лятото също е време, през което натоварваме месечния си бюджет, заради изразходване на сериозно количество енергия.

В крайна сметка, съвремието, в което живеем изисква от нас не само да се грижим за личното си и семейно финансово състояние правилно. Нужна е и добра грижа към природата. В тази линия на мисли, пестенето на енергия е здравословно за природата.

Трябва да бъдем ефикасни в тази насока и да сме наясно, че стремежите ни няма да ни костват допълнителни разходи. Ето защо можете да обърнете внимание на практичността на следните решения, които водят до пестене на ток.

Как да намалим сметката за ток

1. Изключете от електрическата система всички уреди, които не използвате

Това касае дори мобилния телефон, който зареждате в момента и вече е достигнал до 100%, но не изключвате от контакта. Онази светлинка, която телевизорът ви излъчва, докато не работи, също изразходва ток, нали сте наясно? Дори това количество да бъде малко за ден, трупайки се с месеци и години, едва ли ще ви хареса резултатът, изразен в пари. А и е напълно излишно, нали така?

2.Прането на по-ниска температура ще спести доста енергия

Ако използвате пералната си машина на 30 градуса, вместо 40 или повече, голяма част от електроенергията, която се изразходва за загряването на водата ще се спести.

3. Оптимизирано готвене

Има варианти, при които да готвите с минимална употреба на електричество. Разбира се, не ви убеждаваме да излезете навън и да запалите огън пред жилищната сграда и да изпечете месото и зеленчуците там (не че е лоша опция). Можете да използвате т.нар готварски уреди, които използват силата на налягането, за да приготвят храната.

Практиката показва, че когато готвите с налягане, времето се съкращава до 50%. Ако пък предпочитате пилето си с препечена коричка, винаги можете да го поставите във фурната за 15-на минути, за да постигнете този ефект.

4. Уплътнете прозорците

Правейки това, със сигурност ще успеете по-лесно да изолирате жилището си от ниските температури навън. Това е процедура, която можете да направите сами с помощта на специални средства и уплътнители, които ще намерите в специализираните магазини. Те създават се справят с разстоянията между стъклото на прозореца и рамката, за да не навлиза студен въздух от там в дома.

5. Изолацията на дома ще доведе до по-лесно отопляване през зимата

С топлоизолация на дома, подходящата и комфортна температура в жилището ви ще се задържи доста по-дълго време. Дори инвестицията да ви се струва висока първоначално, със сигурност занапред ще успеете да спестите доста енергия. Това ще проличи и на месечните ви сметки за ток.

6. Настройте отоплението на дома си да се изключи след като легнете

При наличието на добра изолация, помещенията ще останат топли достатъчно дълго време. Всичко това ще е възможно, ако разполагате със специална система за отопление, предлагаща подобни функции.

7. Не отоплявайте гаража, мазето или тавана, ако не е наложително

В случай, че разполагате с гараж, мазе или таван, които са снабдени с отоплителни уреди, можете да ги използвате единствено при нужда. Да, комфортът е наистина важен, но ако не прекарвате достатъчно дълго време в този тип помещения, едва ли има нужда те да бъдат топли.

8. Купувайте енергийно оптимизирани уреди

Много от електрическите устройства, които купувате могат да бъдат доста пестеливи, особено по-съвременните от тях. Дали хладилникът или готварската печка, която сте харесали за дома си са такива, можете да разберете, като погледнете специалния стикер, прикрепен към уреда. Да, понякога те са доста по-скъпи, но със сигурност постигат високо ниво на пестене на енергия. А именно това ви лишава и от високи сметки след това.

Препоръчваме ви: