Как да изберем подови настилки за детската стая

Идеи за подови настилки за детска стая

Детската стая е едно от най-важните место във всяко жилище. Това е така, не само защото там са настанени малките (или по-големи) деца, но предимно заради качественото обзавеждане, което трябва да се постигне. Под качествено имаме предвид безопасно, удобно и красиво.

Такова, което да се харесва на малките, но и да ви прави спокойни, че няма излишни рискове. Една от най-важните части на оборудването на това помещение е подовата настилка. Тя е не само визуално средство, на което да контрастират мебелите и декорацията на стаята.

Тя е начин, с който да се осигури безопасност за малчуганите в стаята, особено ако те са твърде малки, за да са наясно с опасностите от играта си и останалите „бели“ които често правят.

Всички сме наясно, че децата са наистина необяснимо интересни създания, които виждат света по доста по-различен от възрастните начин. Именно затова, трябва да се погрижим за тяхната сигурност, тъй като често за тях скачането от високото легло означава полет с крила, но за нас е просто страх за нараняване.

Ето защо, в случай, че очаквате малко дете или просто искате да направите стаята малко по-комфортна и безопасна, има няколко различни метода да направите това, с помощта на подовата настилка.

Критериите ви биха могли да бъдат водени от възрастта на детето, но все пак, щом се е стигнало до обмислянето на нов под, то най-вероятно това се изисква, когато детето е по-малко.

1. Комфорт и топлина

Това са едни от най-важните неща, като те са свързани с меките настилки на тази част от стаята, както и с възможността те да бъдат отоплявани. За съжаление, често правим грешката да оборудваме това помещение спрямо нашите изисквания и очаквания, без да помислим кое би се харесало на малчугана.

Решението трябва да бъде общо. Причината е, че детето ви със сигурност ще има едно мнение, а вие друго. Но не забравяйте, че единствената задължителна характеристика, за която трябва да сте отговорни вие, е безопасността.

От друга страна комфортът и топлината могат да бъдат водещи фактори. Помислете за дървена настилка или ламинат. Те се почистват доста лесно, като в същото време могат да се комбинират и с плътен и топъл килим, който да предоставя едновременно безопасност при падане и комфорт през студените месеци на годината.

2. Възможност за почистване

Това е друг важен фактор, по който трябва да се водите и да имате предвид преди покупка. Не очаквайте малчуганът да смята това за най-важното изискване. Той или тя със сигурност ще изберат най-интересни за тях вариант за килим с красиви щампи например.

Ваша е задачата да се спрете на онзи, който ще се почиства възможно по-лесно. Не става въпрос за пестене на време, но за ситуацията, при която върху настилката е излята чаша сок, след което не може да се почисти. Едва ли това ви се иска.

И както често се случва, колкото по-скъпа е тя, толкова е по-голяма е вероятността малките да я съсипят по време на игра или хранене.

3. Издръжливост

В никакъв случай не трябва да забравяте за нея. При никакви обстоятелства не си позволявайте да се насочите към по-симпатичния, вместо към по-издръжливия избор. Макар и децата да са твърде малки, те със сигурност могат да износят и повредят бързо килима или детския мокет с цветни щампи, който сте им избрали.

Новата настилка трябва да издържа на драскотини, бои за рисуване, удари с твърди предмети и стандартно износване. Не става дума да сложите метални плочи на пода в детската стая, но все пак да се спрете на идеи, които да предоставят не само красота, но и издръжливост.

4. Звукова изолация

Ако живеете в сграда с повече апартаменти, то със сигурност трябва да спазвате определени норми на тишина. Децата обаче рядко проявяват разбиране към тези изисквания на обществото, в което живеем. Просто защото са деца. Звукът (или по-точно в техния случай шумът) се предават чрез материалите, респективно и чрез подовите настилки.

Ако за вас е важно да притъпите тези, идващи от детската стая, ще се наложи да помислите за такава подова настилка, която да свърши работа в тази насока.

В повечето случаи, това са по-плътните мокети и дебели килими. Можете да се натъкнете и на друг тип тънки, но изолиращи настилки от специална синтетика, подходяща и за детска игра.

Следвайки тези основни изисквания към материала за подова настилка за детската стая, вероятността да сбъркате е нищожна. Разбира се, налага се да се съобразите с няколко важни характеристики, както и да имате предвид вашите лични изисквания за тази част от пространството вкъщи.

Препоръчваме ви: