Градските птици – радост за окото или опасност

Градските птици - радост за окото или опасност

Градските птици са радост за окото и често ни навяват усет за свобода и простор, което е доста ценно качество от тяхна страна в натовареното и сиво градско ежедневие. Тяхната способност, обаче, за бързо разпространение на редица заболявания е причината, поради която някои видове птици, като гълъби и чайки например, се смятат дори за вредители.

В някои градове на Западна Европа, проблемите с градските птици са достигнали толкова високи равнища, че те се превръщат в риск за бизнеса, тъй като поставя на риск персонала и клиентите на откритите заведения. Това има отрицателно въздействие съответно и върху приходите, тъй като повлиява негативно общественото мнение.

В някои градове като Рим, Милано и Барселона проблемите с градските птици дори са довели до проблеми със задържането на персонала. Това може да е особено проблематично за развитието на туризма, но тук ще говорим по-скоро за влиянието на тези вредители върху бита ни..

Кои са основните разпространители на заболявания

Тъй като имат най-големи популации, в България основните видове пернати, които са отговорни за разпространението на болестите по птиците са следните:

  • Гълъби;
  • Чайки;
  • Врабчета;
  • Косери.

Как птиците разпространяват болести?

Като и при повечето други вредители, при птиците също има редица фактори, които допринасят и спомагат за това те да разпространяват болести. Основните източници, обаче, са едни и същи а те са именно:

  • Изпражнения;
  • Пера;
  • Гнезда.

От изброените, съответно най-голяма опасност представляват птичите изпражнения, особено тези на гълъби, чайки и врабчета. Те са основният начин, по-който се осъществява разпространението на болести от птиците.

Птичите изпражнения

По същество, птичите изпражнения действат като един вид капсула за патогени. Въпреки че в малки дози птичите фекалии попадат по всевъзможни повърхности по нашите балкони, первази и прозорци и това не е чак толкова опасно, когато се стигне до натрупване в по-голямо количество, те могат да доведат до възникване на сериозни заболявания и дори епидемии.

Птичите пера

Въпреки че не са толкова често срещани като фекалиите на птиците, перата също могат да бъдат отговорни за разпространението на болести. Птичето перо, особено от тези, които живеят в градска среда, често може да приютява редица паразити, бактерии и вируси. Тук, обаче, главно говорим за перата на мъртвите птици, която носи споменатите болести. Важно е да се отбележи също така, че шансовете за прихващане на болест от птичи пера са много малки.

Птичи гнезда

Гнездата на различните видове птици също могат да бъдат отговорни за разпространението на болести. Птичето гнездо може да бъде перфектното място за някои видове гъбички, които могат да се разпространяват чрез отломките на самото гнездо при силен вятър или дъждове.

Освен това, птичите гнезда също могат да бъдат сериозен източник на паразити и насекоми, като например хлебарки. В някои случаи споменатите насекоми и паразити са известни фактори за разпространение и причиняване на редица заболявания, които могат да се предадат лесно и на хората в близост.

Как можем да се заразим с птичи болести

Има няколко метода, чрез които можете да се заразите с болест, предавана от птици. Съответно, някои от тях са доста по-често срещани от други. Ето кои водят в списъка:

Вдишване

Когато птичето изпражнение изсъхне и се превърне в прах, всички болести, живеещи в него, могат да се пренесат по въздуха.

Хранене

Консумират се хранителни продукти, замърсени с бактерии, гъбички или вируси, разпространявани от птици.

Пиене

Подобно на храненето, при поемането на замърсена вода и други напитки може да стигне до инфекция.

Докосване

Мъртвите птици могат да играят ролята на гостоприемник на редица опасни бактерии, гъбички и вируси.

Ухапвания от насекоми

Хапещите насекоми могат да се заразят със заболяване от ухапване на птица. В малки количества, човешкият имунитет може да се справи с този източник на болестотворни микроби, но натрупването им може да доведе до инфекция.

Видове заболявания, разпространявани от птици

Смята се, че птиците могат да носят над 60 различни болести, които имат потенциал да заразят както хората, така и добитъка. При нас това основно става чрез гълъби и чайки, които обитават нашата среда в големи популации. Основните заболявания, които птиците могат да предават на човека, могат да бъдат разделени на 3 категории, а именно:

  • Бактериални;
  • Гъбични;
  • Вирусни.

Най-чести заболявания

Списъкът със заболявания е доста дълъг, като съответно в него заемат предни места пситакоза, често наричана „папагала треска“, салмонелоза (най-разпространено от всички заболявания в списъка), гъбични заболявания, криптококоза, хистопламоза, вирусни заболявания.

Птичи грип

Известен като птичи грип, той се разпространява от щама на грипния вирус. Рядко заразява хората, но може да се разпространява дори и от човек на човек.

Инфекциите при хората са резултат от директен контакт с заразените птици и излагането им на заразена среда. Има редки случаи на инфекция, възникващи при консумирането на храна, заразена със сурова замразена храна от птичи произход.

Препоръчваме ви: